Er det på tide å vurdere om du bør trekke deg fra styret – for selskapets beste?

Forfatter: Finn Schløsser-Møller

I dagens utfordrende marked og stadige nye krav til å drive bedrift, er det ikke lenger nok å bare inneha en posisjon i et styre. Du må være kvalifisert, engasjert, og kontinuerlig oppdatere din kunnskap for å bidra til selskapets suksess. 

I denne artikkelen belyser jeg de ubehagelige realitetene rundt styrearbeid, og utfordrer deg til å ta en ærlig selvransakelse.

Er tiden for selvinnsikt kommet? 
  • Er du i styret for selskapets beste – eller ditt eget ego?
  • Tar du styreansvaret ditt alvorlig – eller later du som?
  • Er du egentlig kvalifisert til å sitte i styret?
  • Hvilke områder og kunnskap må du oppdatere deg selv på for å henge med?

Alle bør fra tid til annen stille seg selv spørsmål om sin egen situasjon.

Når du leser denne artikkelen, vil du kanskje tro jeg er forutinntatt og stiller store krav til kunnskap og kompetanse for styremedlemmer.

Ønsker du å bidra i et styre, skal du være hjertelig velkommen så lenge du er bevisst på din rolle, ansvar, og hvilke områder du bære lære mer om, og utvikle dine kunnskaper.

Det skal være rom for å være ny, lære og gjøre feil.

For å fremme innovasjon, må styret være villig til å utfordre sine egne tanker, ta kalkulert risiko, og aktivt oppsøke nye perspektiver og kunnskap. Det krever engasjement i styrearbeidet, og at du er villig til å sette av nødvendig tid.  

Det er ikke nok å møte opp til styremøter, bruke et par timer og åpne styrepapirene først når du er i rommet. 

Hvis du tror at møtet skal handle om å bli oppdatert på hva som har skjedd, tar du feil. Styremedlemmer med denne holdningen er en hindring for selskapets utvikling og vekst. 

Hvis du som styremedlem ikke er i kontinuerlig utvikling, bidrar du til selskapets avvikling.

Hvorfor sitter du egentlig i styret?

Å sitte i et styre kan ofte oppfattes som en prestisjefylt posisjon, men motivasjonen for hvorfor mange tar på seg denne rollen, kan variere like mye som personlighetene rundt styrebordet. 

Spør deg selv: Ønsker du virkelig å bidra til noe større? Handler det mest om å fremme egne interesser, klatre på karrierestigen, tjene penger, eller bygge nettverk? Hvis det siste stemmer, er det kanskje på tide med en ærlig selvrefleksjon om hvorfor du faktisk er der.

Dersom du kun sitter i styret som et navn på grunn av familiebånd eller vennskap, uten å delta aktivt, kan du uforvarende påta deg langt større ansvar enn du er klar over. Selv om du ikke blir innkalt til møter eller ikke bidrar aktivt, fritar det deg ikke fra ansvaret.

 Å sitte i et styre er ikke en formalitet eller en ærestittel – det er et juridisk og forpliktende ansvar. Skulle styret bli stilt til ansvar, kan det være deg som må stå for det økonomiske ansvaret, særlig om du er den eneste med betydelige midler eller inntekter.

Er du kvalifisert?

I dagens komplekse forretningsmiljø er det på tide å stille et avgjørende spørsmål: Er du som styremedlem virkelig kvalifisert til å gjøre en forskjell? 

Har du tatt en ærlig vurdering av selskapets situasjon og stilt deg selv spørsmålet: «Hvordan kan jeg aktivt skape verdi for selskapet?» 

Det er ikke lenger nok å bare være til stede; du må forstå hvordan din kompetanse og innsats kan bidra til selskapets suksess og vekst.

Fra tilskuer til nøkkelspiller: Bli en aktiv bidragsyter

Vær mer enn en passiv tilskuer i styrearbeidet – du har et ansvar for å aktivt bidra til selskapets utvikling.

 Det handler ikke bare om å møte opp til møter og nikke på de riktige tidspunktene. Du må sette deg grundig inn i sakene, forstå de fulle konsekvensene av beslutningene som tas, og bruke din kompetanse til å gi verdifulle og innsiktsfulle bidrag. 

For å gjøre det, må du være nysgjerrig, stille de rette spørsmålene, og be om den informasjonen du trenger for å kunne ta selvstendige, velinformerte beslutninger.

Jobber du for selskapets fremtid – eller dine egne interesser?

Som styremedlem er din primære oppgave å ivareta selskapets beste, ikke å fremme egne eller andres særinteresser. Du må ta beslutninger som er basert på selskapets langsiktige suksess, ikke på hva som gagner en spesifikk aksjonærgruppe, personlige vennskap eller individuelle ambisjoner.

Dette krever integritet, uavhengighet og en klar forståelse av ditt ansvar som en forvalter av selskapets fremtid. Når du setter særinteresser foran selskapets behov, undergraver du tilliten som er grunnlaget for styrearbeidet, og du risikerer å skade både selskapets posisjon og din egen troverdighet som styremedlem.

Eierdirektiv: Nøkkelen til å forstå og følge eiernes langsiktige mål
Hvordan kan du være sikker på at du forstår hva selskapets eiere virkelig ønsker? 

Som styremedlem er det avgjørende at du har full oversikt over eiernes forventninger, slik at beslutningene du tar, er i tråd med deres visjon for selskapets langsiktige mål. 

En effektiv måte å sikre at du i styret følger eiernes intensjoner, er gjennom et eierdirektiv. 

Dette formelle dokumentet klargjør eiernes strategiske retning, prioriteringer og spesifikke krav til styret, inkludert mål for økonomisk avkastning, ønsket risikonivå, og vekststrategier som bør følges.

Kompetanseheving er ikke valgfritt!

Kompetanseheving er ikke et valg – det er helt nødvendig for at du som styremedlem skal kunne tilføre reell verdi og bidra til å lede selskapet i riktig retning. Dette ansvaret ligger ikke bare hos deg personlig, men hos hele styret som et kollektiv.

Verden endrer seg raskt, og det som var relevant kunnskap for noen år siden, kan allerede være utdatert. 

Det er derfor din plikt å sørge for at du har den oppdaterte innsikten som kreves for å ta informerte beslutninger. Hvis du ikke gjør dette, risikerer du at styret blir en hindring for innovasjon, noe som kan få selskapet til å sakke akterut i en stadig mer konkurransepreget verden. 

Ta initiativ i styrets utvikling – skap innovasjon!

Som styremedlem har du et betydelig ansvar for å bidra til et godt samarbeid og fellesskap i styret, og ta initiativ og aktivt delta for å fremme et godt samarbeidsmiljø.

Det er derfor viktig at du bidrar til, og oppfordrer til åpenhet og ærlighet. Du må tørre å si din mening og stille de vanskelige spørsmålene, selv når det kan være ubehagelig.

 

På denne måten bidrar du til å skape rom for nye ideer, og utfordre konservative eller fastlåste holdninger som kan hindre utvikling.

Alt dette er en forutsetning for innovasjon og verdiskaping.

Hvis du sitter i et styre der:
  • Deltakelsen din er bare formell – det blir aldri avholdt styremøter, og du har ingen reell mulighet til å delta aktivt.
  • Innspillene dine blir ignorert – beslutninger tas uten hensyn til selskapets beste, og særinteresser får dominere.
  • Protokoller signeres uten diskusjon – du forventes å signere dokumenter uten at det har vært noen reell dialog eller behandling i forkant.
  • Styret motarbeider innovasjon – nye ideer, endringer og innovasjon møtes med likegyldighet eller motstand.
  • Selvrefleksjon er fraværende – andre styremedlemmer reagerer negativt på tilbakemeldinger og kritiske spørsmål, og det er lite rom for vekst og forbedring.
  • Medlemmer møter uforberedt – flere styremedlemmer møter gang på gang uten å ha satt seg inn i saker eller forberedt seg til møtene.
  • Dine forslag blir ignorert – til tross for at du aktivt kommer med innspill, skjer det ingen oppfølging eller endring.
  • Styrets verdier strider mot dine prinsipper – du opplever at styrets verdier og handlinger ikke er i tråd med dine egne prinsipper og ansvarsfølelse.
Er det på tide å vurdere om du bør trekke deg fra styret – for ditt eget beste?

Hva trenger du hjelp til?

Våre konsulenter kan avhjelpe konfliktsituasjoner, tilføre kompetanse der nye muligheter tar form eller der strategien må endres eller ny kompetanse er avgjørende i den fase virksomheten står ovenfor.

Flere av våre artikler: